Alchymisté u sporáku: Kuchyně budoucnosti

Ročník AFO 2011
Režie Gilles de Maistre
Český název Alchymisté u sporáku: Kuchyně budoucnosti
Anglický název Alchemists at the Oven
Rok výroby 2005
Délka filmu 43 min.
Scénář Gilles de Maistre
Kamera Gilles de Maistre
Hudba Niels Poux
Heston Blumenthal je odvážný šéfkuchař a majitel slavné experimentální restaurace U Vykrmené kachny (The Fat Duck), která úspěšně soupeří na kulinářských žebříčcích s El Bulli jeho slavného španělského kolegy Ferrana Adríi. Přesto, že Blumenthal uvedl na jídelní lístek takové extravagance, jako je například šnečí pyré či studeno-teplý čaj, vymezuje se tento svérázný kuchař-samouk vůči nálepce molekulární gastronomie: „Když slyším toto označení, představím si člověka, který má minimálně diplom z jaderné fyziky. Molekulární zní příliš složitě a gastronomie zavání elitářstvím. Tak tomu ale vůbec není. Tři nejslavnější speciality této kuchyně budoucnosti jsou pečené kuře, vejce natvrdo a espresso. „Blumenthal se nespokojí jen s překvapivými kombinacemi a mícháním podezřele vypadajících esencí, jeho ambice směřují k základním otázkám vnímání toho, co se děje, když jíme. S pomocí chemiků, neurologů a psychologů na sobě zkoumá, jak může zvýraznění barvy vyvolat v lidském mozku očekávání intenzivnější chuti či jak můžou vůně stimulovat náladu zákazníků a učinit je otevřenější ke kulinářským experimentům. Vítejte ve světě, kde je možné vypít šálek horké kávy a nosem vyfouknout ledovou páru!