Dekódovat Ferrana Adríu

Ročník AFO 2011
Režie Anthony Bourdain
Český název Dekódovat Ferrana Adríu
Anglický název Decoding Ferran Adrià
Rok výroby 2004
Délka filmu 50 min.
Webové stránky http://www.travelchannel.com/shows/anthony-bourdain
Scénář Anthony Bourdain
Kamera Christopher B. Collins, Lydia Tenaglia
Hudba Joel Beckerman
Cestovatel, spisovatel a šéfkuchař Anthony Bourdain dostal možnost nahlédnout do laboratoře a kuchyně světoznámého gastronomického experimentátora Ferrana Adrii. V této laboratoři je svědkem šestiměsíční tvůrčí a objevné práce. Katalánský šéfkuchař Ferran Adria pomocí novátorských postupů a netradičních kombinací ingrediencí neustále přichází s novými a novými recepty. Ty pak druhý půlrok prezentuje ve své vlastní restauraci El Bulli, kterou Restaurant Magazine již několikrát vyhlásil nejlepší restaurací světa. Jak říká její šéfkuchař, lidé se sem nechodí najíst, ale zažít nevšední gastronomický zážitek plný překvapení z neobvyklých kontrastů chutí, který má však ve výsledku samozřejmě konzumenta potěšit. A takových zájemců je tolik, že pouze nepatrné hrstce šťastlivců se podaří zarezervovat si zde stůl. Šest let po uvedení Collinsova dokumentu má Ferran Adria v plánu svou restauraci dočasně uzavřít a na jejím místě začít s budováním výzkumného gastronomického střediska. V tomto dokumentu máme spolu s Anthonym Bourdainem jedinečnou příležitost navštívit ta místa, kde se člověk musí sám sebe ptát, co je ještě jídlo a co už věda nebo umění.