Genová kuchyně: Biohackeři a genová revoluce

Ročník AFO 2016
Režie Sascha Karberg, Alexander Schlichter
Český název Genová kuchyně: Biohackeři a genová revoluce
Anglický název DNA Cooking: Biohacking and the Genetic Revolution
Rok výroby 2012
Délka filmu 59 min.
Scénář Sascha Karberg, Alexander Schlichter
Kamera Christian Trieloff, Alexander Schlichter, Shai Levy
Hudba Olaf Taranczewski
„My jsme Alexander a Sascha. Jsme biohackeři.“ Tak se představují němečtí biologové, autoři snímku a jeho protagonisté. Ukazují, jak snadno se dá vytvořit genová laboratoř i u vás doma. Stačí najít recepty a levné laboratorní vybavení z internetu, materiál v nejbližší lékárně a můžete začít „vařit s geny“. Sascha a Alexander tento postup hravě předvádějí ve svém karavanu, kde zkoumají své vlastní vzorky DNA ze slin či pátrají po původci exkrementu z ulice. Poté se v něm (v karavanu) vydávají na cestu kolem světa za dalšími domácími genovými inženýry. Kdo byl prvním biohackerem a proč se o něj zajímá FBI? Pomohou tito DIY laboranti k rozvoji genetických modifikací, nebo budou hrozbou, která může ohrozit lidstvo? Sascha a Alexander představí několik z nich, jejich motivace, zázemí i představy o budoucím vývoji.   Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a výzkumného programu „Potraviny pro budoucnost“ Strategie Akademie věd ČR a Ústavu experimentální botaniky AV ČR