Dějiny úrody: Odkud pochází jídlo

Ročník AFO 2016
Režie Martin Durkin
Český název Dějiny úrody: Odkud pochází jídlo
Anglický název History's Harvest: Where Food Comes From
Rok výroby 2002
Délka filmu 62 min.
Kamera Jeremy Hewson
Hudba Fayyaz Viriji
Produkce potravin na Západě neustále stoupá. Stejně tak se zvyšuje i náš zájem o to, co jíme a jakým způsobem jsou dané potraviny vyprodukované. Herbicidy, pesticidy, geneticky modifikované potraviny – jak ovlivňují náš organismus? Co říká historie o jídle, které jíme? Molekulární biolog Bob Goldberg se rozhodl vydat se na cestu 10 000 let zpátky a projít celým vývojem zemědělství. Pomocí dalších odborníků přichází na to, že člověk si od počátků domestikoval nejen zvířata, ale i veškeré plodiny. Pátrá po původní podobě kukuřice, jež výrazně změnila své vlastnosti dávno před vynálezem genetických modifikací. Zjišťuje, že jiné plodiny by zcela zanikly, pokud by člověk nezasáhl pomocí chemických postřiků. Skrze tento návrat ke kořenům se Goldberg dívá nejen na moderní vyspělé technologie, ale i na krutou současnost zemí třetího světa, kde probíhá tzv. tichý holokaust způsobený nedostatkem potravin.   Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a výzkumného programu „Potraviny pro budoucnost“ Strategie Akademie věd ČR a Ústavu experimentální botaniky AV ČR.