AFOKINO: dokumentární óda na řeky v kině Metropol již 7. 11.

3. 11. 2022

Řeky jako živoucí organismus plný krásy a majestátu. Protékají městy, zdobí krajinu. Jsou divoké i klidné, přívětivé i nebezpečné. Spolu s tvůrci  dokumentu Řeka se společně vydáme na cestu, která nám všechny tyto tváře vodních tepen naší planety představí.

Působivý snímek Řeka režisérky Jennifer Peedom, která již v roce 2017 dokázala, že umí točit filmy o krásách přírody. Na snímek Hora navazuje dokumentem, který skládá hold říčním tokům po celém světě. Opět si vzala na pomoc hlasový doprovod hvězdného herce Willema Dafoea, jehož voice-over spolu s propracovanou hudební složkou mají na monumentální podobě dokumentu stejně velký podíl jako kamerové záběry pořízené nejmodernějšími technologiemi. Filmová óda na řeky, které od nepaměti utvářejí podobu planety i způsobu našich životů.

Řeky jsou tepnami planety. Kamkoli putují, tam se objevují, přežívají a snad i vzkvétají všechny formy života, včetně lidského. Naše rané osudy formovala právě vůle řek. V průběhu času se staly cestami, po nichž se do vnitrozemí šířily obchod a technologie. Po řekách připlula poezie, příběhy, náboženství, politika a konflikty. Řeky vypěstovaly naše města a velkoměsta… 

Film Řeka bere diváky na cestu prostorem a časem, pokrývá šest světadílů a prostřednictvím nejmodernějších filmařských prostředků včetně satelitních záběrů představuje řeky z perspektiv, jaké jsme ještě neviděli. Výsledkem spojení obrazu, hudby a střídmého poetického komentáře je snový a působivý snímek, který oslavuje divokost řek, ale zároveň upozorňuje na jejich zranitelnost.

Profil filmu a vstupenky →

 

Pojďte si s námi užít tuto nádheru na plátně již v pondělí 7. 11. od 20:00 v kině Metropol.