Hledáme nové vědecké příběhy!

Spustili jsme přihlašování do soutěžního programu 60. ročníku AFO, který se bude konat od 22. do 27. dubna 2025.

 Jako jedna z předních světových událostí v oblasti vědeckého filmu máme za cíl představit vědu jako fascinující, neustále se rozvíjející a mnohostranný obor prostřednictvím široké škály filmů. Zajímají nás filmy zahrnující přírodní, humanitní a společenské vědy a vítáme mezioborový přístup.

AFO přijímá přihlášky do pěti soutěží, z nichž každá představuje jedinečnou platformu pro filmařky a filmaře, aby sdílely*i svou vášeň pro vědu:

Česká a slovenská soutěž

Tato soutěž je otevřena všem projektům z České republiky a Slovenska. Letos budeme oceňovat filmy ve dvou kategoriích: 

  • Cena za nejlepší film – Výhra 50 000 Kč: Ocenění dokumentu, který nejlépe kombinuje vědecký obsah s výjimečným filmařským uměním.
  • Cena za nejlepší komunikace vědy Výhra 50 000 Kč: Ocenění spolupráce, které efektivně komunikují složité vědecké myšlenky prostřednictvím filmu. 

Mezinárodní soutěž

Tato soutěžní kategorie je určena filmům vyrobeným mimo území České republiky a Slovenska. Letos budeme oceňovat filmy ve dvou kategoriích: 

  • Cena za nejlepší komunikace vědy – Výhra 3000 USD*: Ocenění spolupráce, které efektivně komunikují složité vědecké myšlenky prostřednictvím filmu. 
  • Cena za nejlepší film – Výhra 3000 USD*: Ocenění dokumentu, který nejlépe kombinuje vědecký obsah s výjimečným filmařským uměním.

Soutěž krátkých filmů

Výhra 1000 USD*

Tato soutěž je určena filmům o  maximální délce 30 minut. Pokud Váš film zkoumá fascinující aspekty vědy, neváhejte se přihlásit!

Soutěž imerzivních médií

Výhra 1000 USD*

Otevíráme novou soutěž! Je otevřena všem originálním dílům, imerzivním a/nebo interaktivním VR zážitkům a 360VR filmům, které lze označit za vědecké dokumenty.

Soutěž debutů a druhých filmů

Výhra 1000 USD*

Upozornění pro nové začínající filmaře! Ve společné soutěži debutů a druhých filmů se utkají všechny středometrážní a celovečerní filmy z mezinárodní a česko-slovenské soutěže, které splňují kritéria debutu / druhého celovečerního filmu. Chceme podpořit mladé talenty v jejich filmařských začátcích.

Co definuje vědecký dokumentární film pro AFO? Hledáme filmy, které odhalují výsledky systematického pozorování a zkoumání, ať už se týkají světa uvnitř nás nebo kolem nás. Taktéž vítáme filmy, které se zaměřují na vědkyně a vědce jako významné osobnosti a odborníky. Naše festivalová platforma slaví vědu jako klíčový prvek naší společnosti, zkoumá její etické aspekty, metody a postupy.

Přihlásit film můžete pomocí kódu: AFOsubs60web

Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost a oslavte s námi filmy, které provokují k údivu. 

Přihlaste svůj film a tvořte s námi 60. ročník AFO!

* Uvedené částky v USD jsou orientační. Oficiální výhra bude vyplacena v českých korunách (CZK) podle kurzu platného ke dni spuštění přihlašování do soutěže. Oficiální kurz 3. 9. 2024 dle české národní banky byl 22,71 Kč / 1 USD. V případě výhry v kategoriích Soutěž krátkých filmů, Soutěž imerzivních médií, Soutěž debutů a druhých filmů bude výhra činit 22 710 CZK, v případě výhry v Cena za nejlepší komunikace vědy a Cena za nejlepší film 68 130 CZK.