Průřez programem AFO57 – Programové tipy z jednotlivých sekcí

23. 4. 2022

Programová pestrost blížícího se Academia Film Olomouc fascinuje. A existuje mnoho způsobů, jak ke skládání svého vlastního programu přistoupit. Mnoho diváků si jistě zvolí konkrétní sekci, které se budou věnovat primárně. Jiní si naopak budou zmíněnou pestrost chtít maximálně vychutnat a ze švédského stolu jménem AFO vyzobat od každého chodu něco. Druhé skupině možná přijde vhod tento článek. V něm divákům nabízíme z každé kategorie jeden tip. Následující řádky tedy berte jako ochutnávku toho, co vás letos na festivalu čeká.

K sestavení svého vlastního programu se stačí přihlásit do vašeho Eventival účtu a pak na stránce program.afo.cz navybírat položky, které vás zaujaly. Pokud vám vyhovuje procházet program spíše v rámci časové osy, můžete si stáhnout programovou brožuru na odkazu níže. Ta pak bude na festivalu k dispozici i v tištěné podobě. 

PROGRAMOVÁ BROŽURA

ADAPTACE

ŽIVÁ KRAJINA / Panel / středa 27.4. ve 14:30 / komunitní zahrada Za(o)hrada
Zemědělství hraje zásadní roli v boji proti globálním problémům, jako je ztráta biologické rozmanitosti a změna klimatu. Jen v České republice je zemědělství zodpovědné za přibližně 8,61 milionu tun CO2ekq ročně. (6,7 % celkových emisí CO2).
To znamená, že zemědělský sektor každoročně vypustí do ovzduší množství CO2ekv. srovnatelné s přibližně 3,3 miliony pingpongových míčků. Vzhledem k vysokému přímému i nepřímému dopadu je třeba zemědělství považovat za součást problému – potenciálně však také za důležitý faktor při jeho řešení. Jaké kroky může česká společnost učinit, aby změnila narativ zemědělské výroby a vztah mezi námi a zeměmi kolem nás? A může ekologické zemědělství uživit rostoucí globální populaci?

AFO JUNIOR

PLANETA ČESKO / Film / čtvrtek 28.4. v 16:00 / Divadlo na cucky
Rádi se necháváme uchvacovat dokumenty o zvířatech z různých koutů světa, ale za poklady divoké přírody nemusíme vždy putovat daleko. Poznejte zblízka, jak fascinující dokáže být česká příroda.
Může se zdát, že nás naše příroda nemůže už ničím překvapit. Avšak dokument Planeta Česko přesvědčuje o opaku. Zaměřuje se celkem na 38 druhů živočichů v prostředí lesů, vod a luk, a zároveň je nachází i na místech, kde by jejich výskyt nikdo nečekal. Jak přichází na svět modrásek hořcový, komu se daří v prostředí hnědouhelných dolů a jakým způsobem loví užovka podplamatá svou kořist? Odpovědi nejen na tyto otázky přináší právě tato filmová výprava za krásami přírody naší země doprovázená komentářem Kryštofa Hádka.

INDUSTRY 4SCIENCE

CAMP 4SCIENCE: PITCHING PROJEKTŮ / Pitching / sobota 30.4. od 10:00 / Kaple Božího Těla
Seznamte se s nově připravovanými vědeckými projekty z celého světa.
Na workshopu Camp 4Science měli tvůrci pod vedením zkušených mezinárodních mentorů možnost zdokonalovat své projekty, pracovat na vytvoření jedinečného příběhu, vizuálního stylu a filmových technik v průběhu celého AFO. Projekty všech formátů od filmu po VR budou prezentovat režiséři a producenti, kteří je poprvé představí nejen filmovým expertům a porotcům, ale také široké veřejnosti. Přijďte se podívat, jaká témata jsou zpracovávaná v oblasti vědecko-popularizačních filmů, a setkejte se s filmovými tvůrci, kteří mohou promítat svá díla v příštích ročnících AFO.

DOPROVODNÝ PROGRAM

JAN VAN IJKEN: PLANKTONIUM  / Výstava / úterý 26.4 – sobota 30.4. / Divadlo na cucky
Jan van IJken je filmař a fotograf z nizozemského Leidenu, který pracuje na pomezí umění a vědy. Ve své tvorbě se zabývá tajemstvími přírody, mikroskopií, embryologií a vztahy mezi lidmi a zvířaty. Na dlouhodobých projektech pracuje převážně samostatně.
Jako fotograf si vyvinul silný cit pro přirozené světlo, kompozici a detail. Planktonium je současně výstava i krátký film uvedený v krátké soutěži. Je o neviditelném světě mikroskopického planktonu. Planktonium mělo světovou premiéru na Festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava v ČR. Nizozemské muzeum De Lakenhal v Leidenu získalo Planktonium do svých sbírek a film bude součástí Evropského města vědy v Leidenu 2022. 

MUSIC IS SCIENCE

MUTANTI HLEDAJ VÝCHODISKO / Hudba / čtvrtek 28.4. od 20:00 / Jazz Tibet Club
Duo tvořené Jiřím Konvalinkou a Janem Vejražkou ostře vybočuje z tuzemské tradice seriózního (macho) rapu. Mutanti nejen že hledají východisko, ale neostýchají se posouvat hranice žánru a činí tak se zábavnou lehkostí.

NA ZDRAVÍ

MŮJ ROK S MINDFULNESS / Film / sobota 30.4 ve 20:30 / Aula CMTF
Dokument mapuje jeden rok, kdy režisérka praktikovala mindfulness, aby zlepšila vlastní zdraví a zároveň s pomocí vědců zjistila, nakolik odborná tato populární metoda duševní hygieny je.
Když hledala doporučenou stravu, cvičení či spánkový režim pro léčbu své nespavosti a autoimunitního onemocnění, našla mnoho doporučení. Rady, jak trénovat mysl a mentální rovnováhu, ovšem chyběly. Režisérka Shannon Harvey se rozhodla praktikovat rok v režimu mindfulness, a to pod dohledem vědců zkoumajících efekt, jaký měl tento přístup založený na meditaci, zpomalení myšlenkových procesů a zaměření se na aktuální prožívání na její tělo a mysl.

TALENT A VĚDA

VIERA ČAKÁNYOVÁ: VĚDECKÝ VÝZKUM A FILMOVÁ ŘEČ / Workshop / sobota 30.4 od 10:00 / Pevnost poznání
Jak komunikovat vědecké projekty audiovizuální formou? Jaké impulsy přináší do vědecké praxe dokumentární pohled? Jak z vědeckého výzkumu udělat filmový námět?
Jednodenní workshop My Street Films ve spolupráci s Nadačním fondem Univerzity Palackého a AFO provede zájemce z řad vědeckých pracovníků a studentů audiovizuální tvorby možnostmi, jak přetlumočit vědecký projekt do svébytného filmového jazyka. Pod vedením lektorky a režisérky Viery Čákanyové budou účastníci workshopu hledat rezonující kontexty vědeckých projektů a posouvat je směrem k formulaci filmového námětu a představě scénáře krátkého populárně-vědeckého filmu.

VĚDA V POPKULTUŘE

Peter Krämer: „Zánik Země nebude naším koncem“: Globální katastrofa a výzkum vesmíru v Interstellar / Přednáška / pátek 29.4. v 18:30 / Divadlo na cucky
Peter Krämer z Leicester Media School, De Montfort University se vrací na AFO. Letos se jeho přednáška zaměří na film Christophera Nolana Interstellar, který vznikl ve spolupráci s teoretickým fyzikem Kipem Thornem.
Film představuje vědecky podloženou vizi toho, co by mohla lidstvu přinést budoucnost: obrovské vesmírné stanice a kolonizace vzdálených planet, komunikace směrem do budoucností i minulosti, ale také ekologická katastrofa na planetě Zemi. Jak můžeme tento film chápat v kontextu opětovných snah dostat lidi do vesmíru, zatímco globální oteplování negativně ovlivňuje životy milionů lidí již dnes a ve vzduchu visí možná, ba dokonce pravděpodobná hrozba totální celosvětové klimatické katastrofy?

ZÓNA

VETŘELCI DÁVNOVĚKU: NÁJEZD NA OBLAST 51 / Film / pátek 29.4. ve 22:00 / Divadelní sál
Internetová legenda o útoku na Oblast 51 se v klasickém (a stejně memifikovaném) dokumentárním formátu History Channel mísí s mytologií zóny vojenské základny. Kdo by nechtěl vidět pitvu mimozemšťana nebo hangáry, kde parkuje UFO?
V roce 2019 reagovaly miliony lidí na internetový příspěvek, který vyzýval k nájezdu na brány nejtajnějšího vojenského zařízení na světě. Když tak učinili, americká armáda předestřela, že základnu bude bránit smrtící silou. Dnes už víme, že hnutí „Storm Area 51“ neuspělo a brány vládního tajemství zůstaly uzavřeny. Snaha odhalit pravdu o mimozemské přítomnosti na Zemi se nicméně vyjevuje jak svou anekdotickou podstatou, tak i příběhem donkichotství a posedlosti. Všechny nás nezastaví!