Pálivé & ostřejší

Rostlinný alkaloid kapsaicin způsobuje u lidí pocit pálení jakékoliv tkáně, se kterou přichází do styku. Ať už se tento alkaloid u pikantních papriček objevil evolučně, aby odradil savce, jejichž trávicí ústrojí ničí semena rostlin, nebo to bylo kvůli obraně proti plísním a houbám, pálivý efekt u lidí způsobuje i velmi příjemné pocity a může být dokonce návykový.

Rostlinný alkaloid kapsaicin způsobuje u lidí pocit pálení jakékoliv tkáně, se kterou přichází do styku. Ať už se tento alkaloid u pikantních papriček objevil evolučně, aby odradil savce, jejichž trávicí ústrojí ničí semena rostlin, nebo to bylo kvůli obraně proti plísním a houbám, pálivý efekt u lidí způsobuje i velmi příjemné pocity a může být dokonce návykový.

Tolerance k pikantním jídlům se liší napříč kulturami a zároveň se mluví o mnoha příznivých účincích chilli papriček a výrobků z nich. Proto prozkoumáme biologii rostlin i psychologii lidské závislosti na těchto fascinujících plodech, po jejichž užití nám brní ústa.